Strona startowa Wiadomości Wiadomosći z Polski

Wiadomości z Polski

Chmielarze pod kreską

Browarnicy kupują niewiele naszego chmielu i płacą poniżej kosztów produkcji. A im dłużej surowiec leży u rolnika tym bardziej traci na jakości i jest coraz tańszy

Niektóre firmy skupujące szyszki płacą za kilogram kilkakrotnie mniej niż wynosi cena kontraktowa, bo chmiel jest kupowany głównie na wolnym rynku. Zapasy – od trzech lat – mają nie tylko plantatorzy, ale i zakłady przerabiające szyszki na ekstrakt chmielowy na zamówienie browarów. Z tego właśnie powodu upadł niedawno „Chmiel Polski” – największa firma skupowa tej branży w Polsce.

Pracownicy tego przedsiębiorstwa myślą o założeniu spółki pracowniczej by utrzymać jego funkcjonowanie. Plantatorzy też chcą do nich dołączyć. W zakładzie jest już syndyk, który wspiera ich starania. Ale czy firmę uda się uratować? Pod warunkiem, że będą mieli odbiorcę na swoje produkty, o co teraz usilnie zabiegają.

Będzie to jednak trudna droga, bo właściciele naszych browarów to głównie obcokrajowcy, którym nie zależy na podtrzymywaniu polskich plantacji. I raczej należy się liczyć z ich częściową likwidacją. Dla rolników będzie to ogromna strata, bo założenie i utrzymanie plantacji jest bardzo drogie.

Kosztują zabiegi chemiczne i cała infrastruktura na polu: słupy, druty, nawozy, ochrona roślin, ale także suszarnie, magazyny, piece, energia. Polska jest piątym producentem chmielu na świecie i trzecim w Europie. Szkoda byłby taką pozycję stracić. Bo przecież surowiec mamy znakomitej jakości. 

 

RANKING STRON INTERNETOWYCH,darmowe statystyki,fajne i ciekawe strony